Αγράμματος αγρότης υπέγραψε δάνειο- Η Τράπεζα βγάζει στο σφυρί το σπίτι του



Το 2005, μία από τις "συστημικές" (πλέον) τράπεζες προσέγγισε έναν αγρότη από την περιοχή της Κατερίνης Πιερίας. Του είπε ότι έχει εγκριθεί στο όνομά του ένα καταναλωτικό δάνειο ύψους 3.000 ευρώ.
Ο αγρότης πήγε στο... υποκατάστημα, έδωσε την αστυνομική του ταυτότητα και συναίνεσε για την έκδοση του δανείου. Μόνο που στην ταυτότητά του έγραφε "αγράμματος" καθώς ούτε αυτός, ούτε η σύζυγός του ξέρουν να γράφουν και να διαβάζουν.

Οκτώ χρόνια αργότερα, το χρέος του αγράμματου συνταξιούχου αγρότη (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση του ΕΤ) ανέρχεται στο ποσό των 5.473,12 ευρώ και είναι η τρίτη φορά που η τράπεζα επιχειρεί να βγάλει σε πλειστηριασμό το σπίτι του αξίας 100.000 ευρώ! Ευτυχώς, μέχρι στιγμής καλύπτεται από τον νόμο για άρση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Το 2008 έγινε η πρώτη απόπειρα πλειστηριασμού από την τράπεζα. Ένα χρόνο αργότερα, επιχειρήθηκε το ίδιο. Πήρε στα χέρια του την ειδοποίηση της τράπεζας. Έβαλε έναν γείτονα να του τη διαβάσει. Μόλις κατάλαβε τι είχε συμβεί... ντράπηκε!!! Μην αντέχοντας τον εξευτελισμό, πήρε την σύζυγό του και το παιδί του που είναι ΑΜΕΑ και πήγαν να ζήσουν στο σπίτι της παντρεμένης κόρης τους. Οι γονείς κράτησαν τον επαπειλούμενο πλειστηριασμό κρυφό ακόμη και από την κόρη τους, η οποία πριν από έναν μήνα ανακάλυψε τυχαία τι είχε συμβεί. Η κόρη ζήτησε βοήθεια, προστρέχοντας στον Σύλλογο Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος.

«Πρόκειται για άνθρωπο, που όπως αποδεικνύεται κι από την ταυτότητα του είναι αγράμματος. Καμία τράπεζα δεν εφαρμόζει τις επιταγές της κοινοτικής οδηγίας, για ερμηνεία της σύμβασης στον αντισυμβαλλόμενο», λέει η δικηγόρος και συνεργάτης του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Σοφία Σιδερά. Υπενθύμισε οτι οι αντισυμβαλλόμενοι πρέπει να κατέχουν τις τεχνικές γνώσεις που απαιτούνται για να κατανοήσουν τους όρους της σύμβασης που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας του.

H τράπεζα έχει εκτιμήσει σε 30.000 ευρώ την αξία του σπιτιού (85 τμ) και σε 70.000 την αξία του οικοπέδου (974 τμ) όπου είναι κτισμένο. Μάλιστα, τον Νοέμβριο σκοπεύει να αποπειραθεί για τρίτη φορά τον πλειστηριασμό της μοναδικής ακίνητης περιουσίας του 67χρονου. "Θα ζητήσουμε να κριθεί καταχρηστικός ο πλειστηριασμός, θα προσβάλλουμε τη δανειακή σύμβαση και θα μηνύσουμε την τράπεζα γιατί παραπλάνησε τον πελάτη μου", είπε στον ΕΤ η κ. Σιδερά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Χαράλαμπος Περβανάς αναφέρθηκε στην πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει ότι η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναμων πολιτών και όσων αποδεδειγμένα, εξ' αιτίας της κρίσης, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, θα προστατευτεί απολύτως. "Οι συνταξιούχοι όπως ο συγκεκριμένος δανειολήπτης ανήκουν στις κατηγορίες των πολιτών που επλήγησαν ανεπανόρθωτα από την κρίση. Μήπως, όμως, δεν υπαχθούν στις ρυθμίσεις προστασίας με το πρόσχημα οτι όταν έλαβαν το δάνειο δεν είχε ξεκινήσει ακόμη η κρίση;" αναρωτήθηκε ο κ. Περβανάς
peramatozoa
http://www.hellas-now.com/2013/08/blog-post_1689.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...